Verbranding afval wordt dure zaak

Fractieleider Roland Defreyne van Open Vld drukte in de gemeenteraad zijn bezorgdheid uit omtrent de kostprijs van de verbranding van het gemeentelijk huisvuil. Het huisvuil van de gemeenten Oostende, Middelkerke, Bredene, Oudenburg, Ichtegem en Gistel wordt nu goedkoop (60 €/ton) verbrand in de intergemeentelijke verbrandingsinstallaties van de IVOO.

Wim Aernoudt (NV-A) die voor Gistel in het directiecomité van de IVOO zetelt was het eens met Defreyne dat de conclusies van de technische studie van de verbrandingsoven, die de stad Oostende liet maken, nogal voorbarig zijn. Zo zou volgens die studie de verbrandingsoven – zonder investeringen – maar een levensduur meer hebben van 5 à 10 jaar. De oven is nochtans zeer goed onderhouden en wordt regelmatig gerenoveerd.
Volgens diezelfde studie zou ongeveer 35 miljoen euro nodig zijn om de oven te laten voldoen aan zeer strenge milieunormen, die op vandaag evenwel nog niet vereist zijn en waarvan ook niet geweten is wanneer deze verplicht worden. Dergelijke investering zou wel als gevolg hebben dat de verbrandingsprijs van het afval voor de gemeenten met 23 tot 36 € per ton moeten stijgen.

“Deze studie op verzoek van de stad Oostende is gebaseerd op hypothetische veronderstellingen die geleid hebben tot een resultaat dat de stad Oostende goed uitkomt” Roland Defreyne

Als in de studie staat dat de verbrandingsoven zonder investeringen nog maar 5 à 10 jaar kan bestaan, dan is de beslissing van de Raad van Bestuur om de levensduur van IVOO met 18 jaar te verlengen, hoogst eigenaardig volgens Defreyne.

Blijkbaar moet een nieuwe juridische studie nu uitzoeken hoe de IVOO in de toekomst onder een andere bestuursvorm (lees : met inbreng van private partners) kan bestaan.

Defreyne vroeg zich luidop af in de gemeenteraad of al die maneuvers uiteindelijk niet bedoeld zijn om IVOO aan een private investeerder te verkopen. “We weten al langer dan vandaag dat Oostende de IVOO liever kwijt dan rijk is. Maar is het niet een beetje de wereld op zijn kop dat een rood bastion als Oostende een intercommunale met één van de goedkoopste verbrandingsovens van Vlaanderen, wil verkopen aan de privé”, zei Defreyne.

“Als een private investeerder later de verbrandingsprijzen voor de gemeenten met 23 à 36 € per ton zal laten stijgen om de oven draaiend te houden, dan zal Oostende natuurlijk altijd kunnen zeggen dat het niet hun schuld is maar wel die van de private ondernemer”, merkte Defreyne nog op.

Omdat een verwittigd man er twee waard is, vroeg Defreyne aan het bestuur om alvast te onderzoeken welke andere mogelijkheden er op de markt zijn om het Gistels huisvuil te verbranden in het geval een doemscenario waar blijkt te zijn.

heb jij ook nieuws?

Laat het ons zo snel mogelijk weten en wij bekijken of we een nieuwsbericht kunnen plaatsen.

wenst u deel uit te maken van de grootste politieke partij in gistel?

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van het laatste nieuws in Gistel ? 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze laatste updates via mail.

U bent succesvol ingeschreven.