Open Vld betwist tarieven uit het retributiereglement voor stedenbouwkundige vergunningen

Op de gemeenteraad van verleden donderdag 2 februari werd het retributiereglement voor de aflevering van bouwvergunningen meerderheid tegen minderheid goedgekeurd.

Bij monde van fractieleider Roland Defreyne vindt Open VLD de aangerekende tarieven te hoog. Vooral de retributie voor een regularisatievergunning die drie keer meer kost (180 €) dan een bouwvergunning (60 €), is volgens Open Vld een brug te ver.

Een gemeentelijke retributie is een billijke vergoeding voor geleverde diensten of prestaties aan de burger.

Daarom mag de retributie voor een regularisatievergunning niet meer kosten dan de retributie voor een gewone bouwvergunning. Zo’n regularisatieaanvraag, die in de meeste gevallen betrekking heeft op kleine bouwovertredingen, vergt van de administratie niet meer werktijd en kost dus aan de gemeente niet meer dan een gewone bouwaanvraag. Een retributie mag ook nooit tot doel hebben om een gedrag te “sanctioneren” noch een “overtreding” te bestraffen.

En omdat deze hogere kostprijs in het retributiereglement ook op geen enkele manier gemotiveerd wordt heeft Open VLD de wetmatigheid van deze retributie aangevochten bij de Gouverneur. De gouverneur heeft de gemeente er op gewezen dat zij bij de bepaling van een retributie rekening moet houden met de kostprijs van een dienstverlening.

heb jij ook nieuws?

Laat het ons zo snel mogelijk weten en wij bekijken of we een nieuwsbericht kunnen plaatsen.

Wenst u deel uit te maken van de grootste politieke partij in Gistel?

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van het laatste nieuws in Gistel ? 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze laatste updates via mail.

U bent succesvol ingeschreven.