(lach)gasreglement gestemd in Gistelse gemeenteraad

“Less is more” kan zeker niet gezegd worden over het reglement op de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) dat in de Gistelse gemeenteraad werd goedgekeurd.

Open Vld vindt dit reglement, dat zich beperkt tot de sanctionering van het verkeerdelijk omgaan met honden en het achterlaten van afval op het openbaar domein, een gemiste kans.

Na zes jaar bakkeleien zijn de gemeentelijke administraties van de vijf gemeenten van de politiezone KOUTER er nog altijd niet in geslaagd om hun eigen politiereglementen zodanig te coördineren dat een algemeen GAS-reglement zou gelden voor het volledig grondgebied van de politiezone KOUTER.

Het gevolg is dat Gistel nu zelf een minireglement heeft gemaakt om de al sinds 2012 aangestelde en betaalde sanctionerend ambtenaar toch maar een werkinstrument te geven.

“Als er dan al geen eensgezindheid kon bereikt worden op zoneniveau, dan hadden we toch wel wat meer energie kunnen steken in een GAS-reglement om ook ander hinderlijk gedrag te sanctioneren, zoals bv. het gebruik van grasmachines op zondag, of het te vroeg buiten zetten van vuilniszakken, of het verbranden van huisvuil en groenafval, of het reglementeren van aanplakkingen, of het sanctioneren van in overtreding geparkeerde voertuigen. Niets van dit alles is terug te vinden in dit reglement.

Alleen de politie zal de vaststellingen in Gistel kunnen doen. Omdat elk reglement staat of valt met de controle ervan, vraagt Open Vld zich af of de politie wel de nodige tijd zal kunnen besteden aan het controleren van burgers die zwerfvuil achter laten op de openbare weg of eigenaars van honden die hondenpoep niet opkuisen.

Open Vld vroeg ook nog de nodige aandacht voor een goed uitgewerkte infocampagne voor de burger en de inlassing van een periode van “waarschuwingen en verwittigingen” vooraleer daadwerkelijk geverbaliseerd wordt.

heb jij ook nieuws?

Laat het ons zo snel mogelijk weten en wij bekijken of we een nieuwsbericht kunnen plaatsen.

Wenst u deel uit te maken van de grootste politieke partij in Gistel?

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van het laatste nieuws in Gistel ? 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze laatste updates via mail.

U bent succesvol ingeschreven.