Hoe duur wordt onze huisvuilverbranding?

Het huisvuil dat in onze gemeente wekelijks wordt opgehaald wordt verbrand in de verbrandingsovens van de intergemeentelijke samenwerking IVOO (Oostende, Bredene, Middelkerke, Oudenburg, Ichtegem en Gistel).

De gemeenten betalen hiervoor nu €55/ton. Dit is heel wat minder dan de gemiddelde prijs in Vlaanderen die om en bij de €85/ton ligt. Het zou wel eens kunnen dat aan deze rooskleurige situatie op korte termijn een einde komt. In 2018 zal IVOO geen inkomsten meer ontvangen uit groenestroomcertificaten waardoor de prijs al zou kunnen stijgen naar €70/ton.

Veel onrustwekkender volgens ons is de onvoorspelbare houding van de stad Oostende. De voortzetting van de werking van IVOO in zijn huidige vorm wordt al jaren fel bekritiseerd door Oostende, de meerderheidsaandeelhouder. Een vooral op hypothesen gebaseerde studie, die Oostende liet maken, moet aantonen dat de installatie van de IVOO nog maar 5 à 10 jaar zou kunnen meegaan. Volgens Oostende zou IVOO daarom het best samen gaan met een private partner om de investeringen mee te dragen. Wij vrezen dat dit scenario zal leiden tot nog hogere  verwerkingsprijzen en pleiten dan ook voor de voortzetting van de zuivere intergemeentelijke samenwerking.

heb jij ook nieuws?

Laat het ons zo snel mogelijk weten en wij bekijken of we een nieuwsbericht kunnen plaatsen.

Wenst u deel uit te maken van de grootste politieke partij in Gistel?

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van het laatste nieuws in Gistel ? 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze laatste updates via mail.

U bent succesvol ingeschreven.