Gistel streeft naar een CO2-neutrale werkplaats

Gistel streeft naar een CO2-neutrale werkplaats en investeert hiervoor ongeveer €150.000. Het stadsbestuur haalde hiervoor een subsidie van €100.000 binnen via de provincie West-Vlaanderen. De provincie selecteerde uit 31 kandidaten de 15 sterkste dossiers. Het subsidiereglement zorgt voor de uitvoering van lokale klimaatprojecten die een bijdrage leveren aan het behalen van de lokale klimaatdoelstellingen.

Het project bestaat uit verschillende fases. In een eerste fase wordt een kleine, lichte, elektrische vrachtwagen aangekocht voor de lediging van de afvalbakken. Daarnaast worden de tweetakt benzine-aangedreven machines voor groenonderhoud – denk hierbij aan bosmaaiers, haagscharen, kettingzagen en grasmaaiers – vervangen door elektrische machines. Een elektrische bakfiets staat ook nog op het verlanglijsteje. Binnen het project is ook de aanplanting van één hectare bos voorzien.

Deze machines worden opgeladen in de werkplaats. Hiervoor worden op het dak van de werkplaats en de gemeenteschool zonnepanelen gelegd. Deze panelen slaan de opgewekte elektriciteit tijdens de dag op in een grote batterij. Dankzij deze energie kunnen we ’s nachts de elektrische vrachtwagen en de batterijen van de machines voor het groenonderhoud opladen.

Vorig jaar haalde het stadsbestuur nog een subsidie van €100.000 binnen voor de renovatie van de stookketel in het Administratief Centrum.

Foto: Michel Vincke, Ann BenteinGeert Deschacht, Gauthier Defreyne, Wim Aernoudt en Dries Depoorter

heb jij ook nieuws?

Laat het ons zo snel mogelijk weten en wij bekijken of we een nieuwsbericht kunnen plaatsen.

Wenst u deel uit te maken van de grootste politieke partij in Gistel?

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van het laatste nieuws in Gistel ? 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze laatste updates via mail.

U bent succesvol ingeschreven.